O Ninočki/O meni

The body is the womb of the soul.

A begging bowl for spirit.

~Gabrielle Roth

Ninočka je mjesto podrške ranjivom razdoblju tranzicije (kakvi su između ostalog i trudnoća, porod i postpartum) u kojem postoji veliki potencijal da preuzimajući odgovornost za vlastito tijelo (porod i život), vraćajući se natrag kući u vlastito tijelo, kroz ranjivost dođemo do vlastite snage.

I nije nam cilj imati savršen porod, biti savršena majka, otac ili savršeno ljudsko biće, bitan je put, prihvaćanje vlastitog nesavršenog iskustva i negdje na tom putu otkriti ljubav prema sebi koja razbija ideju uspjeha u zamjenu za dublju istinu, poniznost i radost života.

Život je neprestani ciklus začeća, trudnoća, poroda, postpartuma… kontrakcija, ekspanzija, udaha izdaha..pa ipak neke naše trudnoće i porodi…. trebaju svjedoka, trebaju podršku.

Trudnoća, porod, babinje i majčinstvo/roditeljstvo dio su ženina života i nisu izdvojeni od ostatka ženina života. To su intezivna tjelesna, emocionalna, mentalna i duhovna iskustva. Tijelo i um su povezani. U porod/majčinstvo/roditeljstvo nosimo sva svoja iskustva, sve naše rane, strahove, uvjerenja, očekivanja…

Photo: Barbara Trbojević

I have been and still am a seeker, but I have ceased to question stars and books; I have begun to listen to the teaching my blood whispers to me.

~ Hermann Hesse

O meni

Za početak…

Ja sam Ivana Pojatina, majka četvero djece, plesačica, porođajna i postpartum doula, porođajna edukatorica i praktičarka integrativno tjelesno orijentirane terapije.

…tako je nastala Ninočka…

U potragu za sobom krećem kroz vlastito tijelo, kroz trudnoće, porode, majčinstvo, ples i integrativno tjelesno orijentiranu terapiju. Tako se rodila Ninočka. Kroz tijelo, tijelo koje zna, tijelo koje priča… i nije uvijek ugodno…

I neprestano se iznova rađam i otkrivam kao majka, žena, plesačica, doula. Tijelo kroz pokret, glas i dah put je prema jasnoći, istini, radosti, užitku i Bogu. Tijelo zna, tijelo priča i tijelo me vodi, ja slušam i slijedim.

Tijelo je mjesto gdje sve počinje. Ono nam priča kroz osjete, u tijelu je bol, ali i užitak.

Tijelo je prolaz koji nas spaja s našom unutrašnjom primalnom mudrošću, a isto tako i prolaz koji nas povezuje sa svime što jest. Tijelo je prolaz kroz koji život dolazi na ovaj svijet. Tijelo rađa. Naša su tijela čudesna…, pa ipak većinu vremena nismo u svojim tijelima. Živimo u glavi.

Ne biti u tijelu znači biti odvojen od sebe i od života. Navike mogu prekriti bol. Snažna želja za utjelovljenjem postoji u svakome od nas. Svjesnost o tijelu moćan je alat iscjeljenja. Želimo biti živi u svom tijelu, želimo živjeti punim plućima u vlastitom iskustvu. Povezati se sa svojim tijelo osjećaj je direktnog iskustva sebe.

Porod zahtijeva da se vratimo u tijelo. Trudnoća je poziv. Vraćanje tijelu, svjesnost o tijelu je osnovni dio pripreme za porod.

Život nas zove u tijelo. Da bi živjeli potpuno, radosno i slobodno, život zahtjeva od nas da se vratimo tijelu.

People say that what we’re all seeking is a meaning for life. I don’t think that’s what we’re really seeking. I think that what we’re seeking is an experience of being alive, so that our life experiences on the purely physical plane will have resonances with our own innermost being and reality, so that we actually feel the rapture of being alive. Joseph Cambell

Obrazovanje i edukacija:

 

 • Postdiplomski program Centra za integrativni razvoj – u tijeku
 • Učilište Arimed – edukacija iz klasične, prenatal i rain drop tehnika masaže, limfna drenaža – 10/2020
 • Physiologic Baby Care by Rachelle Garcia Seliga – 11/2020
 • Tečaj abdominalne masaže (tehnike Chi Nei Tsang, Ayurveda, Mayanska masaža abdomena) – 9/2020
 • Infant Microbiome and Epigenetics Microbirth Online Course – 9/2020
 • Birthing from Within – Heart of Mentoring – 7/2020
 • Basic Introduction in the Somatic Experiencing  – 6/2020
 • Birth Trauma for Birth Workers with dr. Erin Bowe – 5/2020
 • Newborn Mothers Postpartum Doula training s Juliom Jones – 2/2020
 • B DOULA obuka za doule – 10/2019
 • Chidbirth Educator Course ( Erasmus 3P+: Edukacija za pozitivnu trudnoću, porod i babinje  9/2018 – 5/2109)
 • Centar za integrativni razvoj – trening u integrativnoj tjelesno orijentiranoj terapiji i osobnom  razvoju  – 2015- 2019
 • Paramana doula obuka s Michelom Odentom i Lilianom Lammers  1/2010
 • Razne Rodine edukacije i konferencije o dojenju, porodu i roditeljstvu od 2007.

Vaše tijelo, vaš put, vaš porod…moja podrška.